Дани ћирилице 2018.

Дечји сабор Дани ћирилице покренут је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.

Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња!

Ове године тема је била „Мој јунак“, одржан је у Баваништу 26.05.2018. године у ОШ „Бора Радић“.

На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, учествовало  је више од  5000 ученика из више око 500 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.

У таквој, веома великој и јакој конкуренцији, наши ученици, Вера Јовановић и Филип Телетин, обоје из  VIII-3, су заузели 2. место у категорији калиграфија (Вера) и 2. место за илустрацију (Филип).

Дани ћирилице одвијају се под покровитељством Министарства просвете, Министарства културе и Општине Ковин.