МЛАЂИХ РАЗРЕДА

ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ  – САЗНАЊЕ О СЕБИ И ДРУГИМА:

Овај предмет треба да пружи могућност ученицима да постану активни учесници у процесу образовања и васпитања. Основни задаци у оквиру реализације овог наставног предмета јесу: подстицање групног рада и сарадње са вршњацима и одраслима; подстицање развоја самопоуздања и личне одговорности; оспособљавање ученика да препознају и разумеју сопствене потребе и потребе других; развијање свести о уважавању различитости; оспособљавање ученика за ненасилно решавање сукоба.

 

ВЕРСКА НАСТАВА:

Задаци верске наставе јесу да код ученика развија отвореност и однос према Богу, отвореност и однос према другим личностима, према људима као ближњима; развија способност за постављање питања о целини и коначном смислу постојања човека и света, о људској слободи, о животу у заједници, о односу са природом; развија тежњу ка одговорном обликовању заједничког живота; изгради способност за разумевање и вредновање културе и цивилизације у којој живе, историје човечанства и људског стваралаштва у науци и у другим областима.

Садржаји изборног наставног предмета реализују се за групу од најмање 15 пријављених ученика. У случају да група не може да се формира ученик се опредељује за изборни предмет за који може да се формира група.

 

  • НАРОДНА ТРАДИЦИЈА

Правилним и правовременим пласирањем информација о народној традицији постижу се и друга добра, као што су стицање свести о себи и о свом месту у свет сличних и различитих. Реализацијом садржаја овог изборног предмета:

  • усвајају се знања о разлици између фолклорног и актуелног окружења, годишњем циклусу;
  • развија се знање о фолклорним празницима, биљкама, хлебовима, дому;
  • упознају се традиционални занати;
  • фолклорна веровања;
  • карактеристични обичајно-обредни облици понашања.

  • РУКА У ТЕСТУ

Суштина саржаја овог изборног наставног предмета је: неговање, подстицање и развијање природне дечије радозналости и тражење одговора на питања ШТА, КАКО, ЗАШТО? Садржаји се делом ослањају на обавезни наставни предмет Свет око нас. Основни циљеви овог предмета су: развијање основних појмова из природних наука и њихово повезивање; развијање радозналости и истраживачких способности; развијање основних елемената логичког и критичког мишљења.

  • ЧУВАРИ ПРИРОДЕ

Разумевање појава везаних за непосредну околину; препознавање негативних појава у човековом односу према животној средини; уочавање узрочно – последичних веза у животној средини; васпитавање ученика да чувају и уређују простор у коме живе и уче …. Садржаји: животна средина; природне појаве и промене у животној средини.

  • ЛЕПО ПИСАЊЕ

Задаци овог изборног предмета јесу: оспособљавање ученика за лепо писање и развој сензибилитета; за препознаванје писма упоредо са развојем моторичких способности, усвајање читког и уредног писања. Може се похађати само у првом разреду.

  • ШАХ

Циљ наставе шаха јесте да ученици овладају основним законитостима и принципима шаховске игре ради формирања радних способности, свесности и истрајности, упорности, уредности, радозналости, креативности, оригиналности и спремности на сарадњу уз уважавање туђег мишљења и начела лепог понашања, да код ученика изгради културу рада, да се рад обавља у одређено време у предвиђеном радном простору, као и да се развија свесна потреба да се започети посао заврши до краја.

(Школа тренутно нема техничких могућности за извођење наставе шаха. О свим променама ћете бити благовремено обавештени!)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.