ИЗБОР ЗА НАЈЛЕПШЕ ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ

        

Ресурси

 

На улазу у наше пространо двориште, дочекују нас велике степенице и воде преко бетонског платоа до улаза у школу.

 

Двориште је ограђено, пуно травнатих површина и дрвећа које су концентрисане по ободима.

Иза школе су терени и балон сала. Имамо обојене канте за ђубре у које се сортира отпад: жута – пластика, црвена – лименке, плава – папир. Имамо тим за уређење школе који чине два наставника ликовног, библиотекар и једна учитељица.

Активности

Плато и жардињере су осликавали ученици са наставницима ликовног. Наставници биологије су са ученицима садили цвеће у жардињере и у атријум, а еколошка секција предлаже и спроводи различите активности (надгледање ученика за време одмора, креирање занимљивих канти за ђубре, израда паноа о рециклажи…).

Наставници техничког су са ученицима направили кућице за птице, покачили по дрвећу и научили децу да брину о животињама. Млађи разреди уче у оквиру предмета Чувари природе и Природа и друштво о начинима чувања природних сировина, о рециклажи, сортирању отпада и о уређењу околине. Редовно учествујемо у акцији Очистимо Србију (чак и по киши).

Школске 2008/2009. је наша школа била једна од десет најуспешнијих школа и једина награђена у Београду од Рикен фонда (Recan fond) за велике количине сакупљених лименки. Награда је била боравак за два ученика и координатора акције у еколошком кампу. Стално сакупљамо стару хартију. И за алуминијум и за папир, доводимо стручна лица која нам објашњавају поступак рециклаже и тиме едукују и наставнике и ученике.

Кошење траве и поткресивање шибља обавља домар, а спремачице повремено чисте двориште, али редовни и најажурнији је Чиле, наш „домаћин дворишта“ који продаје деци жваке и бомбоне, стално их опомиње и учи лепом понашању, а после сваког одмора сакупи све папире који су деци „испали“.

Сугестија

Волели бисмо да овај конкурс буде трајна акција, да се у септембру пријављују школе са обавезним снимцима стања, током целе године се уређује, а у мају се поново шаљу фотографије остварених активности, а тек тад да иду комисије у обилазак. Ово је мало времена за све што смо испланирали да урадимо током целе школске године. Планирали смо да активирамо целу заједницу: општину, родитеље, наставнике, ученике.

ОШ „Павле Савић“ и Тим за уређење дворишта

Љубица Радојковић, наставник ликовног

Миодраг Пантелић, наставник ликовног

Зорица Смиљанић, библиотекар

Драгана Раковић, учитељ

1 Comment

  1. Ako hoćete nešto korisno da uradite u školskom dvorištu, evo vam predloga.
    Metalna cev na prilaznom putu, koja služi kao ograda da deca ne bi pala sa uzvišice, više služi kao vratilo na kome se deca prevrću, i rizikuju da se ozbiljno povrede. Prosto mi nije jasno kako to do sada niko nije uvideo kao opasnost. Neophodno je da se doda još jedan red (metalna cev) kako bi bilo onemogućeno da se deca prevrću, a manja deca čak i da propadnu niz strmi deo kao ogradi dvorišta.
    Trava se ne kosi redovno, a posebno ne na svim delovima dvorišta. Pa zar mora predsednik opštine da sazna da bi trava iza balona i u perifernim delovima dvorišta bila pokošena.
    Pozdrav

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.