ПОСЕТА МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

ИЗВЕШТАЈ СА ПОСЕТЕ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ У БЕОГРАДУ

 

Посета Музеју науке и технике је реализована 14.02.2014. године са ученицима V1, V2и V6.

Посета је трајала сат и по времена и у првом делу су ученици обишли поставку 2. Круг, а у другом делу су обишли Дечији музеј.

Изложба под називом 2. КРУГ представља други корак на путу ка реализацији будуће сталне поставке у новом простору.

 

Изложба је избор/извод из концепта сталне поставке који су урадили кустоси Музеја у оквиру Пројекта реконструкције и доградње Музеја науке и технике.

 

Изложба 2. КРУГ је постављена на 2.500м2 I. спрат Музеја где је представљено преко 400 предмета из 25 збирки, у четири целине:

 

точак-машина-мотор

комуникација

човек и техника

мера и број.

 

Дизајнер ентеријера и аутор поставке је Марко Јовановић.

 

Поставка је обогаћена документима, фотографијама, аудио и видео материјалом из музејског фонда.

Дечји музеји су места у којима деца уче кроз игру ​​и истраживање у окружењу креираном само за њих, а начин рада тих музеја веома се разликује у односу на рад класичних музеја, јер важи правило – молимо вас да дирате предмете. Поставка Дечјег музеја–Музеја науке и технике је реализована у новоопремљеном простору у приземљу Музеја на 150m2 и обухвата две целине на основу два концепта-дечјег музеја и музеја играчака. Начин презентације и простор су прилагођени деци:

– У првој целини је представљен део фонда Музеја из Збирке играчака. Осим поставке која је прилагођена деци висином постамената и доступношћу предмета, цео простор је намењен деци разних узраста. Представљено је преко 150 експоната/играчака из периода од 1920 – 1970. године: лутке, аутомобили, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке, музичке кутије, модел парне машине, модел железничке станице…

– Другу целину чини интерактивни део поставке кроз примену нове технологије под називом Проширена стварност (Augmented reality) – која информације из стварног света комбинује са рачунарски генерисаним сликама и садржајем и тако обједињене их приказује на екрану рачунара или мобилног телефона. Тиме се корисниково виђење света проширује додатним информацијама. Аутор овог дела поставке је Марко Тодоровић, савремени уметник-номад, који се у свом раду креће кроз различите медије – од фотографије, преко видеа до нових дигиталних медија. Пројекти које реализује испитују границе нових медија и стварају искуства која на аутентичан и иновативан начин укључују посматрача.

Посета Музеју је била више него успешна. Ученици су активно учествовали у току посете и имали прилику да уз кустоса науче све о сталној поставци.

 

Предметни наставници:

Весна Ракоњац

Силвана Фејзоски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.