АКТИВНОСТИ – БОРАВАК

8. март

Ученици првог и другог разреда Продуженог боравка традиционално су, и ове године,  обележили Међународни дан жена. Том приликом, кроз неколико активности, припремали су поклоне за маме, баке, сестре и тетке.

Ученици првог разреда, са учитељицама Аном Павловић, Кристином Милосављевић и Сандром Пајић , правили су рамове за слике, а на којима су представили лик своје маме. За израду рамова користили су дрвене штапиће од сладоледа, украсне траке и лепак. Након израде слике и рама, исти су украшавали по слободном избору користећи различите ликовне технике и материјале.

Ученици другог разреда, са учитељицама Маријом Јовановић и Маријом Каназир, посветили су се изради цветова и торбица у које су мамама ставиле разноврсне бомбоне и друге слаткише. За ове активности користили су папире у боји, украсне траке и пластичне цевчице.

Ученици су показали велико интересовање за наведене активности, уживали у њима и били посвећени током рада, а маме и баке су посебно биле изненађене малим знацима пажње својих најдражих.

 

Сандра Пајић, наставник у Продуженом боравку


ЗИМСКЕ РАДОСТИ

Децембар месец, у Продуженом боравку, био је посвећен првим и најлепшим зимским радостима. Кроз слободне активности, током овог периода, ученици првог и другог разреда, разноврсним ликовним радовима, исказали су своје доживљаје зиме. Снежне кућице, Топла одећа и Први снег, само су неке од тема којима су се посветили.

Спремно су дочекали и Нову годину. Трудили су се да макар на кратко оживе своје омиљене новогодишње и зимске ликове – Деда Мраза и Снешка Белића, те су их, техником савијања папира од истог и израђивали. Насталим радовима украшене су учионице Продуженог боравка.

У духу новогодишњег расположења, са учитељицама – Милијаном Гојковић, Ивом Аџић, Маријом Јовановић, Александром Прицом и Сандром Пајић, ученици  Продуженог боравка, направили су композицију зимских мотива којима је украшен хол наше школе.

 

Сандра Пајић, наставник у Продуженом боравку

СВЕТИ САВА

Традиционало, и ове године, у Продуженом боравку, обележена је недеља посвећена Светом Сави.

Ученици су се, на самом почетку радионице, кроз филм, упознали са битним појединостима из живота најзначајније историјске личности. Наредних дана, читајући приче и песме о нашем првом српском просветитељу, увидели су значај његових животних дела и огромног доприноса српском народу.

Учествовали су и у организованом Светосавском квизу, са циљем провере стечених знања о животном путу Светог Саве.

На самом крају недеље, у оквиру ликовно-стваралачке активности, ученици су од зрневља правили манастире.

 

Сандра Пајић, наставник у Продуженом боравку

 

Новогодишњи базар

У организацији наставника продуженог боравка наше школе – Милене Марковић, Александре Прице, Милијане Гојковић, Иве Аџић, Марије Јовановић, Сандре Пајић и ученика првог и другог разреда, који похађају боравак, 26. и 27. децембра одржан је продајни Новогодишњи базар у оквиру истоименог пројекта.

Циљ пројекта био је подстицање трансверзалних вештина ученика, као и развој и јачање предузетничких компетенција међу ученицима.

Ученици су имали прилику да представе својим родитељима, наставницима и другарима, производе које су израдили и знања која су стекли у оквиру времена посвећеног слободним активностима. Тако су се на базару нашли занимљиви и различити употребни предмети као што су водене снежне кугле, обележивачи за књиге, новогодишњи украси, венчићи, свећњаци, Божићна пшеница, новогодишње честитке, капе, кутије, маске, украсне тегле, слагалице и касице.

Новогодишњи базар протекао је у правој празничној атмосфери. Некима је улога продаваца била бескрајно занимљива, док су други уживали у куповини. Сви израђени производи су и продати, тако да смо задовољни исходом базара.

Прикупљена средства биће усмерена на обезбеђивање материјала за потребе продуженог боравка који ће нам користити за неке предстојеће активности.

 

Сандра Пајић, наставник у продуженом боравку

Међународни дан толеранције

Поводом Међународног дана толеранције, који се обележава 16. новембра, ученици првог и другог разреда продуженог боравка са учитељицама: Миленом Марковић, Александром Прицом, Милијаном Гојковић, Ивом Аџић и Сандром Пајић, организовали су радионицу под називом “Поштујемо различитост“.

Како би што јасније разумели и развили свест о разликама које постоје међу људима и да се у истима огледа наше право људско богатство, одгледали су анимиране цртане филмове који говоре о толеранцији. Цртани филмови на прикладан начин представљају приче и ситуације са којима се свакодневно, у друштву, сусрећу лица са одређеним инвалидитетом и другачијом бојом коже. Након тога разговарали смо о ситуацијама са којима се они свакодневно сусрећу, а у којима можда нису били довољно толерантни, као и у онима у којима њихова различитост није наишла на толеранцију.

После разговора ученици су добили цедуље са неправилно распоређеним речима. Њихов задатак био је да, правилним распоређивањем речи, формулишу реченице које садржином и смислом упућују на облике толерантног понашања. Реченице су записивали на израђеним мотивима шака и птица од којих смо заједно направили паное. Тако су научили да је толеранција поштовање, прихватање и уважавање различитости, опраштање и разумевање туђих идеја, мишљења и ставова.

 

Сандра Пајић, наставник у продуженом боравку


Јесење активности у боравку

„Ево, драга дечице, воћа свакојака, грожђа бела, грожђа црна, јабука, крушака! Ове лепе дарове, јесен нам је дала, драга наша јесени, велика ти хвала!”.

Инспирисани стиховима песника Јована Јовановића Змаја, ученици првог и другог разреда продуженог боравка, са учитељицама: Миленом Марковић, Александром Прицом, Милијаном Гојковић, Ивом Аџић, Маријом Јовановић и Сандром Пајић, током септембра и октобра месеца, посветили су се бројним креативним активностима којима су представили све чари и лепоте јесени.

Живописни радови, на којима доминирају укусни плодови, спектар топлих боја и чудесне промене у природи, ту су да нас подсете на захвалност за све благодети које нам јесен доноси.

Сандра Пајић, наставник у продуженом боравку

 


Дечија недеља 2018 – 2019.


Активност о теми УВ зрачења

Подстакнути важношћу тематике којом се бави недавно покренута кампања систематске едукације о одговорном понашању на сунцу “Заштита за све“, а са основним циљем да ученицима специфичности исте приближимо, разговарали смо са њима о начинима на које се штите од штетног УВ зрачења.

Закључци до којих смо дошли, на основу ученичких искустава, говоре да су они упознати са могућим мерама заштите, али да су недовољно информисани о негативним ефектима и последицама неодговорног излагања штетном сунчевом зрачењу, па с тим у вези и нередовно примењују неопходне мере заштите.

Како бисмо усмерили ученике да одговорно понашање на сунцу постане део њихових здравих животних навика, са ученицима првог и другог разреда у продуженом боравку, 8. маја, организовали смо активност прављења едукативног паноа. На њему су истакнуте најважније информације о УВ зрачењу и врстама истог, али и сликовито приказани сви могући начини превентивне заштите у складу са кретањем (од минималног до веома великог) УВ индекса.

У активностима израде паноа учествовале су учитељице продуженог боравка: Бојана Плавшић Дроњак, Милена Драгић, Милена Марковић, Александра Прица и Сандра Пајић.

Сандра Пајић, учитељица у продуженом боравку

 


Обележавање Ускрса

У продуженом боравку, ученици првог и другог разреда са учитељицама: Бојаном Плавшић Дроњак, Милицом Крстић, Миленом Марковић, Александром Прицом и Сандром Пајић, радили су на групном раду који је обухватао активности усмерене на долазак пролећа и најрадоснијег хришћанског празника Ускрса. Циљ нам је био да се ученици кроз креативне активности и практичан рад упознају са карактеристичним обичајима обележавања Ускрса.

Радионица је организована 30. марта и обухватала је следеће активности: уводни разговор о обичајима везаним за обележавање Ускрса и долазак пролећа који је био праћен тематском презентацијом, групни рад ученика на изради постоља за чуваркућу, украшавање апликација ускршњих јаја, као и дрвених јаја које су ученици донели и на крају прављење модела цветова, лептира, бубамара које смо употребили за израду пролећног паноа. Од материјала смо користили: картоне од убруса (за израду постоља), колаж папир, креп-папир и папир у боји, сламчице, штапиће за уши и лепак.

Активности су се брзо смењивале и дан је протекао у пријатној радној атмосфери, а о заинтересованости ученика и њиховом активном учествовању у истим сведоче настали резултати рада.

 

 


Обележавање Дана жена – 8. Марта

Поводом традиционалног обележавања Међународног дана жена, у четвртак, 8. марта у продуженом боравку, ученици првог и другог разреда са учитељицама: Биљаном Марковић, Бојаном Плавшић Дроњак, Милицом Крстић, Александром Прицом и Сандром Пајић, реализовали су креативну радионицу. Циљ спроведених активности био је да ученици дођу до сазнања шта је заправо 8. март и разлозима обележавања овог празника у нашем народу и култури.

У уводном делу ученици су размењивали њихова досадашња сазнања о овом празнику и начину прослављања. Углавном су се могла издвојити мишљења да је то празник мама, бака, сестара, учитељица и свих осталих жена и да им се тог дана поклањају поклони попут цвећа и украсних честитки.

Након разговора, ученици су чули причу о настанку овог празника и разлозима његовог дугогодишњег обележавања. Причу су пратиле пажљиво одабране фотографије, које су ученицима употпуниле доживаљај и помогле да схвате смисао и значај обележавања Међународног дана жена – борба за политичку, економску и друштвену равноправност жена.

Други део активности обухватио је рецитовање песама посвећеним мамама, а након чега је уследила ликовна радионица. Користећи унапред припремљене материјале (хамер, колаж папир, папир у боји, лепак), ученици су израђивали честитке за маме. Као заједнички продукт данашњих активности настала је силуета жене чија је хаљина направљена од мноштва разнобојних цветова израђених од колаж папира, а која поносно стоји, краси простор наше учионице и најављује скори долазак пролећа који сви нестрпљиво чекамо.

 


Обележавање дана Светог Трифуна

У среду, 14. фебруара 2018. године, ученици првог и другог разреда продуженог боравка, са учитељицама: Биљаном Марковић, Бојаном Плавшић Дроњак, Милицом Крстић, Александром Прицом и Сандром Пајић, интересантним активностима обележили су дан Светог Трифуна, у народу познатији као Дан љубави и вина. Циљ реализованих активности био је развијање свести код ученика о најузвишенијем осећању – осећању љубави и њихово подстицање на емитовање, уважавање и неговање истог.

Активности смо започели слушањем дечијих песама са тематиком љубави, као што су: “Љубав је то“, “Најлепша мама на свету“, “Кишобран за двоје“, “Када се воли“, хора Колибри, а које певају о различитим доживљајима љубави – према родитељима и породици, другарима и пријатељима, према природи, биљкама и животињама, школи или можда првим дечијим симпатијама. По завршетку музичког дела, разговарали смо са ученицима о данашњој теми. Корисно је било чути њихова размишљања на тему љубави и начине на које ово осећање показују својим најближима.

Након овога, уследио је део ликовног стваралаштва где су ученици од припремљених материјала (папир у боји, колаж папир) правили срца различитих величина, а затима од истих формирали необичне ликове – веснике љубави, препознатљиве по осмеху и веселим бојама. На самом крају, на папирима исеченим у облику срца, имали су задатак да напишу шта је то љубав.

Шареноликим радовима украсили смо простор учионице продуженог боравка.

 

 


Радионица поводом обележавања дана Светог Саве

У четвртак, 25. јануара, започело је обележавање дана Светог Саве. Са ученицима првог и другог разреда (свих одељења), а који похађају наставу у продуженом боравку, организована је и реализована радионица “Живот Светог Саве“. Циљ ове радионице био је да се ђаци прваци упознају са ликом и делом нашег првог архиепископа и просветитеља, као и да схвате његов духовни значај за српски народ.

На самом почетку радионице ученици су погледали филм чија радња хронолшки прати живот Растка Немањића, најмлађег сина великог жупана Стефана Немање. У филму су имали прилику да виде његово животно путовање – рођење и начин одрастања, да уоче његове веће замисли и несвакидашње животне тежње, препознају прекретницу у његовом животу и одлазак на Свету гору, полагање монашког завета са којим почињу његови духовни подвизи који му доносе непролазну славу и дела записана у вечност.

По завршетку филма са ученицима је вођен разговор о истом, а за сутрашњи наставак радионице, имали су задатак да пронађу текстове и песме о Светом Сави.

У петак, 26. јанура, уследио је завршни  део истоимене радионице. Ученици су читали припремљене текстове и рецитовали песме о Светом Сави. Након тога уследио је ликовни део радионице. Направили смо заједнички пано на коме смо се потрудили да, и сликом, на веродостојан начин прикажемо животно путовање Светог Саве.

У радионици су учествовале учитељице: Биљана Марковић, Бојана Плавшић Дроњак, Милица Крстић, Александра Прица и Сандра Пајић.

Сандра Пајић, учитељица у продуженом боравку

 


 Новогодишњи и зимски радови ученика – децембар 2016.

dsc_0313 dsc_0314

 


Приредба 23.12.2015. године

Тема: Нова година куца на врата

Кроз песму, игру, рецитацију и глуму ученици 1. и 2. разреда су испратили стару и дочекали Нову годину.

Приредба 06.11.2015. године

Тема: Здравље је највеће богатство

Ученици првог и другог разреда су кроз рецитације, песму, игру и глуму дочарали значај воћа, поврћа и физичке активности за здравље као највеће богаство. После приредбе организована је и изложба ученичких радова на којој су родитељи могли да виде шта су све ученици у продуженом боравку радили од почетка школске године.


Обележен  Дан  мира  у продуженом  боравку

21.9.2015. године

Презентација: Голуб и пчела

Креативна радионица: Голубови

Д А Н М И Р А – презентација

20150922_140643


Поводом прославе Дана школе организоване су следеће активности:

  •  петак 23. 5. 2014. 

– презентација о школи – Упознајмо боље нашу школу;

  • понедељак 26. .5 2014. 

– Ликовни радови на тему „Моја школа“;

  • уторак 27. 5. 2014.

– драмски прикази;

  • среда 28. 5. 2014.

– бал под маскама;

  • четвртак 29. 5. 2014.

– спортски дан – штафетне игре;

– приредба за ученике и родитеље у 19:30  (свечана сала).

  • петак 30. 5. 2014. у 12 часова – приредба за запослене и госте.

 

У петак 23. маја, презентацијом „ Упознајмо боље нашу школу“, отпочели смо активности посвећене обележавању Дана школе.

Ученици продуженог боравка презентацијом на видео биму  видели су и научили, ко је био Павле Савић, како је постао тако велики научник, занимљиве податке о својој школи, интерсантне фотографије и још  много тога.


Понедељак 26.мај био је посвећен литерарним радовима на тему

„ Моја школа“.

Ученици продуженог боравка су цртали школу, а неколико ученика

је написало састав, такође на тему „ Моја школа“.

Радови су изложени на паноу у холу школе.


У уторак смо имали драмске приказе.

Ученици првог разреда извели су представе „ Зека Зечић и   Јешко Јежић“, „Зец и вук“, „Час земљописа“ и  „ Тужибаба“.

Лепо осмишљена сценографија и њихово глумачко умеће пропраћено је громогласним аплаузом њихових другара.


„ Бал под маскама“ био је резервисан за среду.

Ученици су са својим родитељима код куће осмислили маске, посебно за тај дан. На балу је било принцеза, кловнова , зечића, и још много занимљивих маски.

Тако маскирани уз помоћ учитељица научили су плесне кораке уз песму „ Маскембал“. Уз добру музику и много смеха лепо смо се забавили тај дан.


Четвртак смо посветили физичким активностима, био је спортски дан.

Полигон спретности је припремљен, ученици су  били подељени у четири екипе од по осам чланова.

Свако је добио беџ са знаком своје екипе и игре су отпочеле.Имали смо екипу „ Бубамаре“, „ Цветићи“, „ Звездице“,  и „Срца“.

У првој групи  су се такмичиле „ Звездице“ и „Бубамаре“, а у другој  „Лептирићи“  и „Цветићи“.

Вођење лопте, прескакање вијаче, ходање у чучњу су само неке од препрека које су имали.

Са великим жаром за победу свако се борио за своју екипу.

На крају за победу су се бориле „ Звездице“ и „Цветићи“.

„Звездице“ су тријумфовале.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.